sahapintainen

Sahapintainen puutavara on sahateollisuuden tuote, joka on karkeapintaista ja vähintään kahdelta sivulta pitkittäissuuntaan sahattua. Sitä käytetään jalosteiden raaka-aineena tai sellaisenaan rakentamisessa.

Sahattu puutavara jaotellaan käyttökohteiden mukaan useisiin eri laatuluokkiin sekä vajaasärmäisiin ja täyssärmäisiin tuotteisiin.

Täyssärmäinen sahapintainen puutavara

Täyssärmäinen sahapintainen puutavara on karkeapintaista ja se on sahattu tukin keskiosasta tai pinnasta, kuitenkin siten, että puutavaran kaikki neljä sivua ovat täyssärmäisiä.

Täyssärmäiset sahatavarat ovat lautoja, lankkuja ja parruja. Myymämme laudat ovat yleensä 22 mm paksuja ja leveydet 100, 125 tai 150 mm. Vaihtelevasti varastostamme löytyy myös eri kokoisia lautoja. Sahapintaisia täyssärmäisiä lankkuja emme varastoi, vaan lankut myymme mitallistettuina. Tilaamalla saamme toimitettua myös täyssärmäisiä lankkuja.  Yleisimmät varastoimamme parrut ovat 75×75 mm, 10×100 mm, 125×125 mm ja 150×150 mm. Tilauksesta toimitamme myös muita kokoja.

Täyssärmäiset tuotteet soveltuvat käytettäväksi näkyviin jäävissä kohteissa, mutta ei kuitenkaan kantavissa rakenteissa. Runkorakenteisiin suosittelemme mitallistettuja ja lujuusluokiteltuja tuotteita.

Vajaasärmäinen sahapintainen puutavara

Vajaasärmäinen sahapintainen puutavara on karkeapintaista ja se on sahattu läheltä puun pintaa., siten että ainakin yksi syrjä on jäänyt vajaasärmäiseksi. Vajaasärmäisissä tuotteissa sahan terän tulee olla leikannut tuotteen jokaista sivua.

Vajaasärmäiset laudat ovat yleensä 100 mm leveitä ja 19, 22, 25 tai 32 mm paksuja. Tyypillisin vajaasärmäinen lankku on 47 mm paksu ja 100 mm leveä eli perinteinen kakkosnelonen. Yleisin vajaasärmäisen parrun koko on 100 mm paksu ja 100 mm leveä eli nelosen parru.

Vajaasärmäisiä tuotteita käytetään yleensä sellaisissa kohteissa, joissa vajaasärmäisyys ei haittaa tai tuote jää piiloon. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat tilapäiset ja toissijaiset rakenteet, pakkaukset ja lavat, ruodelaudoitukset, koolaukset sekä muottilaudoitukset.

Kaikki sahatavarat Puumestasta

Puumestalta voit hankkia laadukasta puutavaraa kaikkeen rakentamiseen. Puutavara on PEFC-sertifioitua. Meiltä saat puutavaran halutessasi myös katkottuna ja kotiin kuljetettuna.

Tuotteet