vajaasärmä

Vajaasärmä sahatavara on karkeapintaista puutavaraa, joka on sahattu läheltä puun pintaa, siten että ainakin yksi syrjä on jäänyt vajaasärmäiseksi. Vajaasärmäisissä tuotteissa sahan terän tulee olla leikannut tuotteen jokaista sivua.

Vajaasärmä sahatavarat ovat lautoja, lankkuja ja parruja. Laudat ovat yleensä 100 mm leveitä ja 19, 22, 25 tai 32 mm paksuja. Tyypillisin vajaasärmäinen lankku on 47 mm paksu ja 100 mm leveä eli perinteinen kakkosnelonen. Yleisin parrun koko on 100 mm paksu ja 100 mm leveä eli nelosen parru.

Vajaasärmäisiä tuotteita käytetään yleensä sellaisissa kohteissa, joissa vajaasärmäisyys ei haittaa tai tuote jää piiloon. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat tilapäiset ja toissijaiset rakenteet, pakkaukset ja lavat, ruodelaudoitukset, koolaukset sekä muottilaudoitukset.

Pintalaudat 

Pintalaudat ovat vähintään laadun VII vaatimukset täyttävät vakipaksuiset ja 75-125 mm levyiset vajaasärmäiset laudat. Pintalaudoissa on oltava sahauspintaa molemmissa syrjissä sekä pintalappeessa koko sahatavarakappaleen pituudelta.

Vajaasärmäiset pintalaudat ryhmitellään vajaasärmäisyyden mukaan PL/VL (pintalauta/vientilaatu) tuotteiksi sekä PL/KL (pintalauta/kotimaan laatu) tuotteiksi.

Pintalauta vientilaatu (PLVL)

Sahauspintaa oltava vähintään 1/4 molemmilla syrjillä ja pintalappeella koko kappaleen pituudella. Muilta osin täytettävä vähintään laadun VI vaatimukset. Poikkeavat vaatimukset määriteltävä kauppasopimuksessa.

Pintalauta kotimaan laatu (PLKL)

Sahauspintaa oltava vähintään 85 % ulkopinnan koko pituudesta. Syrjällä saa olla terävää reunaa, mutta leveys ei saa kaventua. Muilta osin täytettävä vähintään laadun VII vaatimukset. Poikkeavat vaati­mukset määriteltävä kauppasopimuksessa.

Puu on ikiaikainen luonnon supertuote. Puuta on aina arvostettu sen saatavuuden, helpon työstettävyyden, lämmöneristävyyden ja kauniin ulkomuodon vuoksi. Puu on aito, uusiutuva ja ympäristöystävällinen luonnon tuote. Puutaloissa rakennusmateriaaleihin varastoituu hiiltä pitkäksi aikaa. Keskiverto suomalainen puuomakotitalo sitoo puurakenteissaan noin 30 tonnia ilman hiilidioksidia.

Puumestalta voit hankkia laadukasta puutavaraa kaikkeen rakentamiseen. Puutavara on PEFC-sertifioitua. Meiltä saat puutavaran halutessasi myös katkottuna ja kotiin kuljetettuna.

Tuotteet