höylätty

Höylätty pyytavara valmistetaan nopeasti pyörivillä terillä eli kuttereilla, jotka leikkaavat sahatun puutavaran pinnasta muutaman millimetrin puuta pois. Käytännössä höyläys tehdään höyläkoneella, jossa on useita (4–8) kuttereita, jolloin puu saadaan yhdellä työstökerralla höylättyä kaikilta sivuiltaan. Leikkaavat terät voivat olla suoria tai muotoiltuja työstämään puun pintaan muotoaan vastaavat profiilit.

Sileäleäksi höylätty

Sileähöylätty eli hienohöylätty pinta on kauttaaltaan sileää ja tasaista eikä siinä saa näkyä aaltoilua. Vielä sileämpää pintaa haluttaessa puupinta voidaan hioa hiomanauhalla.

Karkeahöylätty eli mitallistettu

Karkeahöylätty eli Mitallistettu puutavara on pinnaltaan tasainen mutta ei välttämättä sileä pinta. Karkeahöyläys eli mitallistaminen tapahtuu höyläämällä kuivatusta sahatavarasta suurella syöttönopeudella jokaiselta sivulta noin 1 mm. Höyläysjälki on näinollen karkea, siinä on aaltomaisia harjanteita ja lisäksi tuotteessa saattaa esiintyä höyläämättömiä alueita. Karkeahöylätyllä pinnalla ei ole sileysvaatimuksia. Sitä kutsutaan myös kalibroinniksi, dimensiohöyläykseksi tai raakahöyläykseksi.

Muotoon höylätty

Muotoon höylätty on suorakaiteesta poikkeavaan muotoon höylätty tuote. Muotoon höylättyjä tuotteita ovat mm. erilaiset paneelit, listat ja sisustustuotteet.

Höyläyksen mittapoikkeamat

Sileä- tai karkeahöylätylle puutavaralle sallitaan ±1 mm mittapoikkeama nimellismitasta, jos nimellismitta on 100 mm tai pienempi. Jos nimellismitta on yli 100 mm, sallitaan ±1,5 mm mittapoikkeama. Määrämittaan katkaistun höylätavaran pituus saa poiketa ±2 mm ilmoitetusta mitasta.

Höylätyt tuotteet Puumestasta

Puumestasta löytyy laaja valikoima erilaisia höylättyjä tuotteita. Tutustu valikoimaamme verkossa tai tule käymään liikkeessämme.

Tuotteet


Tuote Pituus +